EDITIA 2010

 

Regulament

Juriu

Nominalizari

Premiile Ioan Chirila 2008

JURIU
GRIGORE CARTIANU – redactor-sef la Adevarul din 2008, autorul volumelor “Hagi” (2000)” si “Sfarsitul Ceausestilor” (2010). Cariera sa jurnalistica a inceput in1992, la Expres Magazin. A detinut functiile de sef al Departamentului Sport la EVZ, reporter special la Sportul Romanesc, sef al Departamentului Reporteri Speciali la ProSport, redactor-sef adjunct si redactor sef la Jurnalul national. În 2006, Grigore Cartianu a obţinut titlul de “Cronicarul Anului” la Premiile Ioan Chirilă.

RADU COSASU – co-fondator al revistei de cultura Dilema (astazi, Dilema Veche), a fost redactor la revista Sportul popular, revista Cinema (1967-1987) și Dilema (1993-2004), a avut rubrici la România literară, Dilema (1993-2004), iar în prezent este redactor la revista Dilema veche. Castigator al Premiului Uniunii Scriitorilor pentru romanul „Un august pe un bloc de gheata” (1971)

ION GHITULESCU – jurnalist, comentator sportiv, director al Direcţiei Programe a Societăţii Române de Radiodifuziune (1990-1996). Cariera sa jurnalistica incepe la Radiodifuziunea Romana, in 1951, ca reporter la sectia Sport, al carei sef devine in 1960. În calitate de comentator sportiv, a efectuat peste 1700 transmisii în direct de la diverse evenimente sportive (toate însumând peste 1000 de ore), dintre care peste 130 au fost transmisiuni ale echipei naţionale de fotbal.  A realizat transmisii live sau inregistrate pentru Jocurile Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), Campionatele Mondiale de fotbal (1966, 1990, 1994), Campionatele Mondiale de handbal.

NICOLAE SECOSAN – jurnalist si comentator sportiv radio cu o experienta de 40 de ani, a lucrat pentru Studioul de Radio Timisoara si  Radio Romania Actualitati. Din 1968, a comentat peste 1000 de meciuri . În anii 1998 și 2002, Secoșan a primit premiul „Sebastian Domozină”, decernat de Asociația Presei Sportive din România celui mai bun comentator radio. De asemenea, în anul 2005 a fost distins cu premiul „Ioan Chirilă”, decernat celui mai bun comentator radio al anului.

BOGDAN BALTAZAR, doctor in economie, in 1964 a fost repartizat in Ministerul de Externe pe probleme ecomico-financiare, in relatie cu organismele economice internationale. A fost expert in delegatia romana a ONU, fiind insarcinat cu probleme PNUD/ONU si ale Consiliului Economic si Social ONU. A participat la negocierile de aderare si apoi la cele curente cu GATT, FMI si Banca Mondiala. In 1990, a lucrat in cadrul Ministerului de Externe ca Director general al Directiilor America de Nord si de Sud, inclusiv insarcinat de relatiile cu FMI si Banca Mondiala. Intre 1990 si 1991 a fost Secretar de Stat, sef al Departamentului pentru Informatii Publice si purtatorul de cuvant al Guvernului. Recunoscut, in special, pentru pozitia de director al BRD, intre 1998 si 2004. In prezent, este consultant financiar independent. Printre distinctiile care i-au fost acordate, le mentionam pe cele de “Omul Anului 2000” (Fundatia Culturala Romana), “Omul deceniului” pentru contribuţia adusă la dezvoltarea sistemului financiar-bancar românesc  (Cotidianul), “Bancherul Anului 2001” (Piata financiara)

CRISTIAN TOPESCU – jurnalist si comentator sportiv, si-a inceput cariera in 1964, la Televiziunea Romana, unde a fost reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor-sef si director general adjunct. Dupa 1990 a fost reporter sportiv la Radio Europa FM si director de relatii publice, imagine si mass-media la Fotbal Club Steaua. Intre 2003 si 2007 a ocupat functia de director al cotidianului ProSport. In prezent este comentator la Eurosport, prezentator al emisiunii “Meciul ideilor” de la TVR Cultural si coordonatorul suplimentului sportiv al ziarului “Adevarul”; I-au fost acordate Ordinul „Meritul Sportiv", decoraţia regală “Nihil Sine Deo“, pentru merite deosebite aduse sportului românesc. Vocea lui Cristian Topescu a insotit performantele echipei nationale de la Campionatul Mondial din Italia in 1990, dar si olimpiada de gimnastica de la Montreal din 1976 cand Nadia Comaneci a obtinut nota 10.

GRIGORE ILISEI este autorul a numeroase carti de beletristica si publicistica. A debutat in 1970 in revista Cronica. Intre 1966 si 1983 a fost redactor la Radio Iasi, post pe care l-a reinaugurat in 1989. Doi ani mai tarziu, a devenit directorul fondator al studioului TVR Iasi. Din anul 1975 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2001 a fost ales secretar al Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor. Activitatea sa in presa si in literatura a fost rasplatita cu premii precum Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de „Cavaler“ (2001), Ordinul Ziariştilor clasa I, Diploma de onoare a Uniunii Ziariştilor profesionişti si Premiul Salonului de Carte Românească (1996), Premiul de publicistică al Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din România.

IONUT VULPESCU Licentiat in Teologie, Doctor in Filosofie. Editorialist Pro Sport, Sport Total, Prezent. Consilier al presedintelui Ion Iliescu, vicepresedinte al Clubului de la Bucuresti.

RADU MORARU – si-a inceput cariera in presa in 1993, la TV Holding din Brasov, iar intre 1994 si 2000 a lucrat la Evenimentul zilei, TVR 1, Pro TV si Antena 1. In prezent, este director de programe si realizator el emisiunii Nasul, la postul B1 TV, si proprietar al Vox News.

ALEXANDRU GRECU are o experienta de 16 ani in jurnalismul sportiv, dintre care 12 in televiziune. Este unul dintre cei mai apreciati cronicari din Republica Moldova, fiind recunoscut, in special, ca realizator el emisiunii “Fotbal Hebdo”, difuzata de Moldova 1 Tv. In prezent, lucreaza ca prezentator al emisiunii “Arena Publika”, de la Publika TV. Este autorul cartii “Povestea unui vis de vara”, despre finala editiei din 2006 a Cupei Mondiale de fotbal. Considerat “reprezentantul basarabean al noii generaţii de cronicari sportivi” de catre Efim Josanu (jurnalist, președinte onorific al Comitetului Naţional Olimpic)

 

IARINA DEMIAN, soţia regretatului cronicar Ioan Chirilă este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei artEST. Actor de teatru, film şi televiziune, regizor şi scenarist: peste 100 de roluri în teatru şi televiziune, două scenarii de film, numeroase adaptări după romane importante şi piese de teatru, şase spectacole de regie, dintre care amintim primul musical românesc, „Chiriţa of Bîrzoieni”, adaptare dupa V. Alecsandri. A fost directorul primului festival internaţional „Festivalul Comediei Româneşti” organizat în 1995 de Teatrul de Comedie şi Asociaţia Umoriştilor Români. Diplomat al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” Bucureşti. În prezent, actriţă a Teatrului de Comedie. Printre premiile obţinute menţionăm: Ordinul Naţional Serviciul Credincios in gradul de CAVALER în 2002,  Premiul pentru întreaga activitate (Premiile Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură), 2009; Premiul revistei VIP pentru regia spectacolului Chiriţa of Bârzoieni si pentru spectacolul Biloxi Blues (2004, 2006).

 

 

 
CONCURS FOTO


Alex Axon - 11 metri
Marele premiu

 
NEWSLETTER
Inscrie adresa ta de e-mail aici pentru a te abona la newsletter!

 
TWITTER
Urmareste-ne pe Twitter!

ChirilaAwards
 


Home : Juriu : Regulament : Nominalizati : Talentul anului : Kaptura : Presa : Ioan Chirila : Blog : Contact
© 2009 IoanChirila.ro si Agentia de Vise created by WEBit.ro