Premiile Ioan Chirila 2008

EDITORIAL


2-1 pentru... Cotnari (2)

de Ioan Chirila

Arena Venus. 13 mai 1938.

Ultimul antrenament al „negrilor", pentru semifinala.

Petea Valcov reia cu capul a 20-a centrare. Humis isi ascute „foarfecele". David, in poarta, are miscarile unei mingi de spuma de mare.

Peluza dinspre Plevnei e plina. Tribuna dirspre Stirbey e goala.. Pentru ca soseste „imparatul".

... A venit „Imparatul". A coborat din masina. ll urmeaza suita (Fond muzical: „Sosirea generalului", „Imparatul" e in mare tinuta.) „lmparatul" inainteaza cu pasi mari, trecand in revista o garda invizibila. (Zgomotul pasilor pe pietris poate fi subliniat printr-un rapait de tobe mici.)

Stop! Micul ring al tribunei oficiale. Suita, instinctiv, in semicerc. Atitudini pioase. Ave Caesar, morituri te salutant!"

O voce in panica: „Perna domnului ministru!"

O a doua voce in panica: „Peria!"

A venit perna. A venit omul cu peria. La soare te poti uita, la pantofii „Imparatului" - ba!

Crainicul: E momentul, stimati spectatori, sa va spun ca „Imparatul", pe care il vedeti preocupat si incruntat, este generalul Gabriel Marinescu, ministru de interne, prefect al Politiei Capitalei, vicepresedinte al Federatiei Romane de Foot-ball, presedinte al Venusului etc. etc. Va rog sa remarcati, pentru explicarea partiala a poreclei – asemanarea somatica evidenta cu imperatorii rotofei din perioada de declin a imperiului. Desi, pentru a respecta adevarul istoric, trebuie sa recunoastem ca „imparatul" nostru, care fierbe in clipa asta pe perna moale cu model persan, nu-i admira pe ,,decadentii" de tipul lui Caracalla, ci pe austerul Vespasian. Motivul? II considera cel mai mare geniu al omenirii, pentru ca a creat maxima „Banii nu au miros".

Ati observat, poate, ca, in timp ce i s-a servit perna „Imparatul" i-a aruncat omului o bancnota scrobita si a repetat apoi gestul cand i-a adus peria. Imi pare rau ca operatorul nu a filmat seriile celor doua bancnote. Ar fi constatat ca. sunt succesive. ..Imparatul" are numai bani imaculati. Direct din banca. Am putea spune chiar - direct de le Imprimerie. Nu poate suporta banii murdari. Si cum toate cotele „imparatesti" care sosesc de la tripourile particulare si de la societatile in nume colectiv pentru valorificarea infirmitatilor nu prea intrunesc conditia puritatii, bancnotele se purifica prin schimb.

Dar sa lasam aceste consideratii de ordin financiar si sa ascultam ce spune „Imparatul", pe care il obsedeaza vizibil semifinala cu „feroviarii":

- Cine joaca half-centru la „acari"? Suita raspunde in cor timid:

- Daca ingaduiti, Rasinaru.

- Rasinaru? Nici nu-1 consider jucator de A. Sa-i-transmitefi placintarului (n.a. - Humis, centrul inaintas al Venusului, ca duminica imi datoreaza doua goluri. Si cine-i in poarta?

- Negru.

- Negru. Asta inseamna schweitzer. 7-0 pentru noi! Si mai terminati o data cu mutrele astea plouate. 7-0! Sa se termine o data cu porcaria asta! Cum? Traditia Cupei!? Sa nu mai aud vorba asta! Cupa n-are traditie! Cupa e o tarfa pe care trebuie s-o bagi in dulap. Dar trebuie sa ai cu ce! Spuneti-le nenorocitilor alora de pe iarba ca eu, Gabriel Marinescu, nu admit traditia. Si-acum, hai!

O voce din suita:

- Domnule ministru, ceferistii i-au refuzat pe toti arbitrii bucuresteni.

- Ceee?!!

- Vor neaparat arbitru din provincie.

- Li s-a urcat la cap ciocanarilor! Provincie? Las' ca le arat eu provincie! Ba nu! Nici nu-mi pasa! Marine!! Maine sa apara in ziare, sus: „In privinta arbitrului, generalul Gabriel Marinescu nu are preferinte". Le arat eu sportivitate. Nenorocitii!!!

... In fata automobilului, la plecare:
- Pavele! Du-te si spune-i lui Albu ca daca nu-l rade poimaine pe Berila (n.a. - Bogdan), stricam calimera.

Duminica, 15 mai 1938.

Gurile stadionului Giulesti nu mai pot primi nimic. Potcoava geme. „Imparatul" e prost dispus. Pe Giulesti nu are priza. Pe Giulesti nu e perna. Pe Giulesti nu e perie. Si asta il scoate din fire: „Niste nenorociti!"

Mai sunt cinci minute pana la inceperea jocului. Copiii s-au catarat pana si pe turnul de afisaj. Acoperisurile caselor din jur au devenit amfiteatre in aer liber.

In timp ce echipele isi fac aparitia din tunelul potcoavei si alearga spre centrul terenului, vom lua cateva „momente" din tribune, pe tema delirului. Nu trebuie omisa surparea spectatorilor din mijlocul tribunei a doua. (Un gliseu de capete suprapuse, pana la nivelul primei trepte a tribunei). La peluza: prim-plan cu un cap de copil tuciuriu. Copilul sufla intr-o trompeta mica.

Crainicul: II recunoasteti? E Tudorica. Pasiunea lui pentru Rapid si trompeta s-a nascut - sa zicem - la 15 mai 1938.

Din partea consulatului tehnic: pentru a inlesni reconstituirea jocului (aproximativ 12 minute), dam formatiile:

Rapid: Negru - Wetzer II, Rosculet - Vintila, Rasinaru, Rainschi - Bogdan, Moldoveanu, Baratky, Auer, Cuedan.

Venus: David - Sfera, Albu - Lupas, Juhasz, Demetrovici - Ene, Ploesteanu, Humis, Petea Valcov,
Iordache.

Elemente indispensabile pentru reconstituire:

- Atmosfera sud-americana in tribune.

- Joe in mare viteza. Mult peste tempoul care se atribuie in general anului 1938.

- Umbre plutind pe gazon (sursa: fumul locomotivelor in manevra).

Pentru prim-planuri (necesar minimal):

1. Sprinter nervos si artagos (pentru Vintila).

2. Cel putin doi valseuri de tip vienez (pentru Auer si Rafinschi).,

3. Un iluzionist (pentru Ionica Bogdan).

4. O „minune blonda" pentru Baratky (se recomanda, pentru operativitate, trucajul, imbinand clarviziunea lui
Constantin cu sutul lui Bazil Marian, cu tehnica generala a lui Petschovschi si cu jocul de cap al lui... al lui... lasa ca ne
mai gandim noi).

5. Un portar de cauciuc cu profilul lui Robert Taylor (pentru David). In recuzita portii lui (deci a Venusului) o mica oglinda de crai...

6. Un saritor in inaltime (de pilda, Eugen Ducu) pentru Petea Valcov.

7. Un acrobat (pentru Humis).

8. Un cerber din familia Vasile Zvoda (pentru Sfera).

Crainicul: Suntem in minutul 117. Mai sunt, deci, trei minute. Rezultatul continua sa fie 1-1. Echipele sunt realmente epuizate. „Negrii" trag de timp. Acest 1-1 in Giulesti e pentru ei o adevarata victorie. Un singur om nu admite: „Imparatul".

,,Mingea e la Iordache... Demareaza pe tusa, urmarit de Vintila. Ataca Vintila Castiga mingea. E liber... O pasa lunga. Mingea e la Auer. ,,Rici", dintr-o bucata, il deschide pe Bogdan. Bogdan inainteaza spre poarta lui David. 0 fenta... Inca una... A trecut de Demetrovici... De Albu... A intrat in careu. Centrare scurta... Baratky! Gooool! Gol din voleu! Mai sunt doua minute de foc si Venus va fi eliminata din nou din Cupa Romaniei!

VA CONTINUA

 


 
CONCURS FOTO


Alex Axon - 11 metri
Marele premiu

 
NEWSLETTER
Inscrie adresa ta de e-mail aici pentru a te abona la newsletter!

 
TWITTER
Urmareste-ne pe Twitter!

ChirilaAwards
 


Home : Juriu : Regulament : Nominalizati : Talentul anului : Kaptura : Presa : Ioan Chirila : Blog : Contact
© 2009 IoanChirila.ro si Agentia de Vise created by WEBit.ro